Lea Heikkinen
25.03.2011 – 31.01.2022
Kuvat: Lea Heikkisen albumista 

Lea Heikkinen aloitti Luumäen apteekin apteekkarina maaliskuussa 2011. Juuriltaan kainuulainen proviisori aloitti työt valmistumisensa jälkeen Lappeenrannan Toriapteekissa (myöhemmin Keskusapteekki) toukokuussa 1983. Lähes 18 vuoden apteekkiproviisorityön jälkeen hän siirtyi Etelä-Karjalan keskussairaalan apteekin proviisoriksi vuonna 2001. Ensimmäisen apteekkilupansa hän sai Miehikkälän apteekkiin ja sen alaiseen Ylämaan sivuapteekkiin, joiden apteekkarina hän aloitti kesällä 2007. Luumäen apteekin yrittäjäksi hän siirtyi maaliskuussa 2011. Luumäen apteekin apteekkiluvasta hän luopui helmikuussa 2022 siirtyessään eläkepäivien viettoon.

Kymen apteekkariyhdistyksen hallituksessa toimiminen oli eräs kollegojen tapaamismuoto. Vapaa-aikaa ovat täyttäneet liikuntaan liittyvät harrastukset, puutarhan hoito kesäisin, Lappeenrannan Zonta-kerhossa toimiminen, lukeminen, käsityöt ja matkustaminen.

Perheeseen kuuluu kaksi lasta, Heikki ja Elina; he ovat aikuistuneet ja muuttaneet työn ja opiskelun vieminä pois kotoa.

2010-luku Luumäen Apteekissa

Lea Heikkinen:

Vuosikymmen Luumäellä apteekkarina kului nopeasti. Verkostoituminen paikkakunnan muiden yrittäjien kanssa ja toimiminen Luumäen Yrittäjissä vahvisti kuulumista kylän yrittäjäjoukkoon ja viihtymistä Luumäellä. Apteekkivuosien aikana koti pysyi koko ajan Lappeenrannassa.

Apteekin tilat oli uudistettu pari vuotta aikaisemmin, joten työympäristö oli toimiva eikä suurempia remontteja tarvittu.

Samassa Luumäen Apteekinkulma-kiinteistössä toimi pitkään Kelan toimisto, mutta aukioloaikojen lyhennysten kautta Kelan palvelut muuttuivat asiamiespäiväksi terveysaseman yhteydessä. Työterveyspalvelut toimivat edelleen apteekin naapurissa.

Apteekkityö koki monenlaisia uudistuksia

Sähköinen lääkemääräys oli merkittävin uudistus päivittäiseen apteekkityöhön. Laki siitä annettiin jo vuonna 2007 ja syksyllä 2011 alkoi pääasiallinen reseptien toimittaminen sähköisesti. Pikkuhiljaa asiakkaiden paperiset reseptit vaihtuivat potilasohjeisiin. Siirtymäaikaan vierähti muutama vuosi ja vuonna 2017 lääkärit laativat lääkemääräykset pääsääntöisesti sähköisesti.

Myös lääkemääräysten uusiminen sähköisesti Kanta-järjestelmän (Kelan ylläpitämä reseptikeskus) kautta apteekin toimesta yleistyi ja myöhemmin (v.2017) myös reseptien voimassaoloaika muuttui vuodesta kahdeksi vuodeksi. Terveydenhuollon kustannusten vähentäminen oli useimpien uudistusten taustalla.

Apteekissa tapahtuva lääkevaihto tuli mahdolliseksi jo aikaisemmin (v. 2003). Lääke voitiin vaihtaa samaa vaikuttavaa ainetta sisältävään rinnakkaisvalmisteeseen joko edullisemman hinnan tai saatavuusongelman takia. Viitehintajärjestelmään (v.2009) siirtyminen vaikutti siten, että lääkekorvaus määräytyy edullisimman rinnakkaisvalmisteen mukaan. Lääkemenoista säästäminen oli arkipäivää ja apteekit osallistuivat tähän mm. lääkkeiden tukkuhintojen leikkauksilla. Myöhemmin (v. 2016) tuli asiakkaiden maksettavaksi kalenterivuosikohtainen kelakorvauksien alkuomavastuu (50€), jonka maksettuaan asiakas sai ostoistaan normaalit kelan lääkekorvaukset.

Myös Kelan maksamiin lääkekorvauksiin tuli muutoksia; lääkkeiden peruskorvaus nousi hieman (35 %:sta -> 40 %:iin). Jossain vaiheessa mm. oraaliset sokeritautilääkkeet siirrettiin alempaan korvausluokkaan (100 %:sta -> 65 %:iin), jolloin asiakkaan maksama osuus kasvoi. Asiakkaiden korkeita lääkekuluja kompensoimaan otettiin käyttöön vuosiomavastuu eli lääkekatto (vajaa 600 €). Kun Kela-korvattavien lääkkeiden yhteissumma saavutti vuosiomavastuun rajan, maksoi asiakas loppuvuoden kelakorvattavista lääkkeistään vain kiinteän, muutaman euron lääkekohtaisen omavastuun.

Farmaseuttiset palvelut (annosjakelu, verenpaineen, kolesterolin mittaukset, lääkehoidon kokonaisarviointi) tulivat osaksi apteekin palveluita. Omien resurssien ehdoilla myös Luumäen apteekissa tarjottiin lääkkeiden annosjakelupalvelua (ensin manuaalista dosettijakelua ja sitten koneellista annosjakelua). Paikallisen sydänyhdistyksen kanssa sydänviikon teemapäivänä oli mahdollisuus mittauttaa apteekissa kokonaiskolesteroli. Asiakkaan lääkitysturvallisuutta paransi huomattavasti annosjakeluun siirtyminen ja sitä edelsi aina asiakkaan kokonaislääkityksen arvioiminen hoitavan lääkärin kanssa. Paikkakunnan hoitokotien asiakkaiden lääkkeiden annosjakelun saaminen paikkakunnan omaan apteekkiin oli tärkeä asia apteekin toiminnalle

Kaikki muutokset vaativat uusien ohjelmien sisäänajoa apteekkijärjestelmään ja henkilökunnan koulutusta. Lääkeneuvonnan ja turvallisen lääkehoidon tärkeys korostui entisestään asiakaspalvelussa ja apuna käytettiin mm. lääkkeiden yhteisvaikutusohjelmaa. Lääketurvallisuutta lisäämään ja lääkkeiden aitouden varmistamiseksi siirryttiin lääkevarmennusjärjestelmän käyttöön alkuvuodesta 2019, jolloin jokaisen asiakkaalle toimitettavan lääkepakkauksen myyntikelpoisuus tarkistetaan tunnisteen avulla. Juuri asiakaspalvelu on apteekkityön "suola" ja apteekin tarjoamat palvelut ovat tärkeä osa terveyspalveluita.

2010-luvulla lääkkeiden saatavuushäiriöt tukkuliikkeistä lisääntyivät, mutta saatavuus apteekeista säilyi erinomaisella tasolla. Lääkehaku-verkkopalvelun avulla lääkkeiden saatavuushäiriöissä asiakkaalle löydetään lähin apteekki, mistä lääkettä löytyy. Mobiiliresepti mahdollistaa varauksen lähettämisen etukäteen apteekkiin, missä sähköinen resepti käsitellään toimituskuntoon ja asiakas voi noutaa sen ilman odotusaikaa. Myös lääkkeen oton muistutuspalvelu on asiakkaan käytettävissä oleva apteekin palvelu.

Digitalisaation lisääntyminen 2020-luvulla lisää ajantasaisen tiedon saamista lääkkeitä toimitettaessa ja tuo uusia mahdollisuuksia yhteistyön kehittämiseen myös muun terveydenhuollon kanssa. Digitalisaation kehittäminen mahdollistaa tulevaisuudessa lääkkeiden käyttöön liittyvän ajantasaisen tiedon hyväksikäytön helpommin ja nopeammin.

Monet apteekit palvelevat asiakkaitaan myös etänä verkossa, mutta siihen ei Luumäen apteekki vielä lähtenyt mukaan. Näkyvyys sosiaalisessa mediassa on kuitenkin ollut arkipäivää.

Apteekkien oma lääkevalmistus on vaihtunut ns. sopimusvalmistus-apteekkien palveluiden käyttöön. Apteekin hajumuistin kamferitippa-kokemus ei enää toteudu astuttaessa apteekin ovesta sisään.


Luumäen apteekki on sekä Kuopion että Helsingin yliopiston opetusapteekki eli proviisori- ja farmaseuttiopiskelijat suorittivat apteekkiharjoittelunsa Luumäellä. Apteekki kiinnosti myös paikkakunnan koululaisia työelämään tutustumisjaksoilla (TET)

Pienelle paikkakunnalle oli vaikea saada farmaseuttisia kesäsijaisia, joten lomaa kesäaikana ei pystynyt itselle aina järjestämään. Teknisiä apteekkiapulaisia onneksi löytyi useimmiten luumäkeläisistä opiskelijoista.

Apteekissa aikoinaan alkanut työpaikkaruokailu jatkui ja uusilla reseptikokeiluilla valmistui teknisen apulaisen kokkaamina maistuvia aterioita. Jouluaterioista muodostui traditio ja myös apteekin eläkkeelle siirtyneet työntekijät kävivät jouluaterialla. Apteekin asiakkaille tarjottiin joulun alla joulukahvit, mikä oli suosittu apteekkiasiointipäivä.

Luumäen lukiosta valmistuville ylioppilaille apteekki lahjoitti keväisin stipendejä jatko-opintoihin kannustamiseen. Pieni lukio pärjäsi valtakunnallisessa vertailussa erinomaisesti. Lukiossa oli mahdollista suorittaa yrittäjyyteen liittyviä kursseja ja yhteistyökuvioita kehitettiin paikallisten yritysten kanssa.

Eläkkeelle siirtymisen kahta viimeistä vuotta varjosti koronaviruksen aiheuttama pandemia, mikä toi monenlaisia jännitteitä työpäiviin; rajoitettiin yhtäaikaisia asiakasmääriä asiakastilassa, hankittiin suojaplexit lääkkeiden toimituspisteisiin ja toimitettiin lääkkeitä kotiin. Huolena oli, että jos joku henkilökunnasta sairastuu, joudutaanko kaikki karanteeniin. Toimintaohjeilla varauduttiin mahdollisiin häiriöihin eli ylimääräistä työtä ja huolta se aiheutti eri tahoilla. Loppujen lopuksi Luumäellä selvittiin tästä koettelemuksesta erittäin hyvin.

Apteekkitoiminnan uudistuskeskustelua käydään ja itsehoitolääkkeiden saatavuus myös päivittäistavarakaupoista on esillä kuten myös apteekin omistajuuspohja. Toivottavasti uudistus pohjautuu tutkittuun tietoon, suunnitelmallisuuteen ja vaikutusten arviointiin. Tulevaisuus näyttää miten jo nykyisin hyvin toimivaa apteekkijärjestelmäämme kehitetään.

Henkilökunta

Sitoutunut, asiantunteva henkilökunta viihtyi samassa työpaikassa vuosikymmeniä ja työura vaihtui ansaittuihin eläkepäiviin. Eläkepäivien viettoon siirtyivät farmanomi Pirjo Henttu, farmaseutti Marjukka Pekkanen ja tekninen apulainen Maija Valkonen. Farmanomi Eija Salmi vaihtoi toiselle paikkakunnalle eläkepäiviinsä saakka.

Kuvassa vasemmalta Eija Salmi, Marjukka Pekkanen, Maija Valkonen ja Pirjo Henttu. Kuva:11.11.2022 Lea Heikkinen.
Kuvassa vasemmalta Eija Salmi, Marjukka Pekkanen, Maija Valkonen ja Pirjo Henttu. Kuva:11.11.2022 Lea Heikkinen.

Lea Heikkisen albumista.

Apteekin mainontaa ja näyteikkunasomistusta
 Kuvat: Lea Heikkisen albumista

Luo kotisivut ilmaiseksi!