Apteekkitarkastukset 1906-1983 ja nykyisin

Näitä tarkastuspöytäkirjoja on apteekin arkistossa 50 kpl.
Näitä tarkastuspöytäkirjoja on apteekin arkistossa 50 kpl.
Taavetin apteekin Myrkkykirja, Spriipäiväkirja ja Analyysikirja 50-luvun loppupuolelta.
Taavetin apteekin Myrkkykirja, Spriipäiväkirja ja Analyysikirja 50-luvun loppupuolelta.

Apteekin tarkastukset noudattivat tarkkaa protokollaa ja kaikki huomiot kirjattiin ylös tarkastuspöytäkirjaan.

Luumäen Apteekin arkistosta löytyi tarkastuspöytäkirjoja apteekkitoiminnan aloittamisvuodesta asti vuoteen 1983 yhteensä 50 kpl. Tarkastuksia tehtiin säännöllisesti 1910-40-luvulla vuosittain, joinakin vuosina kaksikin kertaa, 50-luvulla muutaman vuoden välein. Tämä jälkeen vuosina 1966, 1970, 1981 ja 1983.

Tarkastuksen suoritti useimmiten Lappeenrannan piirin piirilääkäri, myöhemmin joitakin kertoja apteekkitarkastaja. Vuoteen 1918 asti tarkastuksissa oli mukana myös kulloinkin virassa oleva Luumäen kunnanlääkäri ja kerran myös Luumäen piirin nimismies. Aluksi pöytäkirjat olivat luonnollisesti kokonaan kirjoitettu käsin. Myöhemmin tarkastusta varten oli valmis kaavake, mikä täytettiin joko käsin tai kirjoituskoneella.


Tarkastuspöytäkirja sisälsi seuraavat tarkastettavat kohteet ja tiedot:

Tiedot tarkastuksesta - päivämäärä ja henkilöt
Tarkastuksen päivämäärä ja tarkastuksessa läsnä olevat henkilöt; suorittajan nimi ja mahdollisesti mukana ollut ulkopuolinen viranhaltija, apteekkari ja mahdollinen muu henkilö apteekista.

Apteekin omistaja ja henkilökuntatiedot: Omistaja, proviisorit, farmaseutit, opiskelijat ja harjoittelijat ja heidän työsuhteidensa ajat.

Apteekin oman kirjaston materiaali: Kirjastosta edellytettiin löytyvän voimassa oleva Farmakopea, taksa(hinnasto)kirja, lait ja asetukset, kiertokirjeet, ja aikaisemmat tarkastuspöytäkirjat. Myös muut alan kirjallisuudet mainittiin, jos niitä oli. Myös kirjastoluetteloa vaadittiin myöhemmin.

Reseptit ja taksoitus: Reseptit hinnoiteltiin käsin lääketaksan avulla. Apteekkitarkastajat varmistivat pistokokein, että reseptit ovat oikein hinnoiteltuja ja että ne oli asiallisesti kirjattu manuaalisesti pidettyyn reseptipäiväkirjaan, mistä selvisi, kenelle resepti oli kirjoitettu, reseptin kirjoittaneen lääkärin nimi, lääkkeen hinta sekä vuoden lopussa vuoden aikana toimitettujen reseptien lukumäärä.

Myrkkykirja: Tarkastettiin, onko myrkkykirjaa pidetty oikein; toimitetut myrkyt sekä voimakkaasti vaikuttavat lääkeaineet ja niiden määrät, tilauskuittien ja toimitusten täsmäävyys ja asiakkaiden luotettavuustodistukset. .

Laboratoriopöytäkirja: Tarkastettiin, onko sitä pidetty tarkoituksenmukaisesti samoin kuin analyysikirjaa.

Väkiviinamenekki: Tarkastettiin väkiviinatilaukset ja toimitetut annokset, reseptien ja toimitusten määrät. Myöhemmin piti olla myös erillinen spriipäiväkirja. Sprii-kirjanpito oli tarkkaa. Lääkkeiden valmistukseen käytetty spriin määrä oli kirjattava. Apteekkitarkastuksessa katsottiin, että spriimäärä täsmää.

Apteekkihuoneusto: Kuvaus apteekkitalosta, sen sijainnista, apteekkitiloista, huoneet, ullakot, kellarit: Expeditionihuone (palveluhuone), laboratorio, varastot Tässä yhteydessä myös ajoittain tarkastettiin lääkepullojen ja lääkekaappien laatu.

Myrkkyjen säilytys: Tarkastettiin myrkkyjen ja voimakkaasti vaikuttavien aineiden säilytys- ja käsittelypaikka ja myrkkyjen käsittelyyn käytetyt välineet ja niiden leimaukset. Huumausaineiksi luettavien aineiden, säilytys ja kirjanpito olivat apteekkitarkastuksen kohteina.

Koneet: Luetteloitiin analyysitarkoitukseen ja valmistukseen tarkoitetut koneet: esim. tislauskone, infunderaus-kone.

Lääkevaraston tarkistus: Tarkastettiin, onko lääkevarasto kelvollinen ja paikkakunnan tarpeita vastaava. Myös sidontatarvikkeiden määrä tarkastettiin, että onko niiden varasto riittävä. Lääkkeiden säilytys oli tarkastusten kohteena: huoneen lämpö, jääkaappi-viileä tai viileäsäilytys.

Tukkuliikkeiden toimittamat raaka-aineet oli varmistettava laadultaan farmakopean mukaisiksi. Määritykset tehtiin toteamiskortiston avulla. Kullekin raaka-aineelle oli omat kriteerinsä. Raaka-aineiden saapumisista ja toteamiskortiston määrityksistä pidetiin kirjaa.

Analyysit: Farmakopean mukaan analysoitiin joitakin lääkeaineita ja rohdoskasveja, jotta voitiin todeta, että ne ovat oikeanlaisia ja -pitoisia. Vielä 1980-luvulla lääketippoja käytettiin lääkinnässä esim. kamferitipat. Apteekkitarkastuksessa näiden laatu varmistettiin ottamalla tiheys, jonka piti täyttää farmakopean vaatimus. Kaikki varastoon tehdyt lääkevalmistukset kirjattiin laboratoriopäiväkirjaan.

Reagenssit ja volumetriset liuokset: Tarkistettiin analysointityössä tarvittavien reagenssimäärien riittävyys.

Instrumentit: Tarkastettiin lääkevalmistuksessa ja analysointityössä tarvittavat välineet ja niiden riittävyys.

Muistutukset-kohtaan listattiin mahdolliset huomautukset puutoksista tai asioista jotka oli korjattava viimeistään seuraavaan tarkastukseen mennessä.

Muuta: Apteekkitarkastajat kiinnittivät huomiota apteekissa olevaan järjestykseen ja puhtauteen

Apteekkitarkastukset nykyisin

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA valvoo apteekkien toiminnan lainmukaisuutta. Valvonta koostuu muun muassa toimijoiden ohjauksesta, lupa- ja ilmoitusmenettelyistä, selvityspyynnöistä, apteekkitarkastuksista ja kurinpitotoimista.

Apteekkitarkastuksia tehdään riskiperusteisesti. Tarkastus kohdennetaan tiettyyn aihealueeseen tai tarkastuksella käsitellään laajemmin apteekin toimintoja. Tarkastus voidaan tehdä paikan päällä apteekissa tai etätarkastuksena, jossa tarkastukseen liittyvä keskustelu käydään etäyhteyksin. Pääsääntöisesti tarkastuksista ilmoitetaan etukäteen.

FIMEAn etänä toteuttamissa apteekkitarkastuksissa ennen varsinaista tarkastuskeskustelua apteekille lähetetään täytettäväksi kyselylomake, jossa selvitetään apteekin käytäntöjä ja taustatietoja apteekin toiminnasta. Apteekit voivat halutessaan hyödyntää lomaketta toimintansa itsearvioinnissa muutoinkin kuin tarkastusten yhteydessä.

Lähteet: 
 
Luumäen Apteekin arkisto
Riitta Pahlman

Luo kotisivut ilmaiseksi!