Apteekkitilat ennen vanhaan

Vuoden 1910 tarkastuspöytäkirjasta.
Vuoden 1910 tarkastuspöytäkirjasta.

1900-luvulla oli tyypillistä, että asiakastilat olivat pienet ja valmistus- ja varastotilat suuremmat. Myöhemmin apteekkiliiketoiminnan muutosten myötä tilojen käyttö oli päinvastoin. Asiakaspalvelutilat tulivat suuremmiksi ja näyttävämmiksi. Lääkkeitä alettiin tilata tukkukaupoista ja niiden oma valmistaminen väheni.

Taavetin ensimmäisen apteekin pienet ja ahtaat tilat ennen uuden lisärakennuksen rakentamista olivat tuskin mitenkään erikoisemmin sisustetut. Apteekkikalustuksena yleensä oli muutama hylly ja laatikollisia kaappeja. Hyllyillä oli erilaisissa purkeissa ja pulloissa enimmäkseen rohdoksia ja tinktuuroita. Apteekkarin työpöydällä oli mm. vaaka punnuksineen, mortteli, siivilöitä, suppiloita ja muita laboratoriovälineitä.

Westinin viisihenkisen perheen asuinhuoneiden lisäksi oli apteekin käytettävänä vain kaksi ahdasta tilaa, joista toinen toimi offisiinina eli apteekkipuotina, missä valmistettiin lääkkeitä ja palveltiin asiakkaita ja toinen laboratorio- ja varastohuoneena. Lisäksi apteekin varastoina olivat ullakko ja kellari.

Vuonna 1914 saatiin reagenssikaappi.

Tarkastuspöytäkirjoista voitaneen päätellä, että uusi apteekkiosa on valmistunut vasta vuonna 1920, kun pöytäkirjassa on mainittu kolme kellariakin, jotka Westinin rakennuspiirustuksissa vuonna 1910 olivat mukana. Muuten ei pöytäkirjoista löydy mitään erillistä mainintaa uuden apteekkirakennuksen valmistumisesta.

Rohdosten varastoimiseen vaadittiin ylimääräisiä tiloja, joten niitä säilytettiin usein kylmissä ullakkotiloissa. Kellarissa taas säilytettiin viileässä säilytettäviä sekoituksia kuten öljyjä ja salvoja.
Myrkyillä oli myös usein oma kellarinsa samoin palavilla aineilla ja pullovarastolla.

Apteekkihuoneiston kuvaus vuoden 1939 tarkastuspöytäkirjassa:

Paitsi apteekkihuonetta kuului huoneistoon varastohuone, joka on tilava ja tarkoitustaan vastaava, laboratorio, jota myöskin käytetään pesuhuoneena, toimistohuone, jossa säilytetään farmakopean reagenssit ja tutkimisvälineet, kolme kellaria, joista yksi on pullovarastona. Huoneisto on kokonaisuudessaan hyvässä kunnossa.

Luumäen Apteekin offisiini 1960-luvulla. Kuva: Antero Saanila.
Luumäen Apteekin offisiini 1960-luvulla. Kuva: Antero Saanila.

Uusi apteekkirakennus

Offisiini tai toimitushuone oli vanhanajan apteekkien asiakaspalvelutila. Siellä vastaanotettiin reseptit ja viimeisteltiin lääkkeet ennen asiakkaille luovuttamista. Offisiinien seiniä kiersivät hyllyt, joissa oli siistissä järjestyksessä lääkeaineiden säilytykseen tarvittavia pulloja ja purkkeja. Pullojen järjestyksen oli myös tarkoitus viestiä asiakkaille vaikutelmaa ammattitaitoisuudesta apteekissa. Offisiinissa leijui apteekin sisätiloista karanneita voimakkaita tuoksuja, jotka sekoittuivat toisiinsa jännittävällä tavalla. Varsinainen lääkkeiden valmistus tapahtui yleensä muissa tiloissa kuin offisiinissa. Kun lääkkeet valmistettiin kokonaan apteekeissa, tarvittiin offisiinin lisäksi paljon muuta tilaa: laboratorio- ja valmistushuoneita, erilaisia yrtti-, rohdos- ja varastokamareita ja työpajoja.

Lähteet:
Luumäen Apteekin arkistosta
Terveydeksi -Apteekin asiakaslehti no 1–1989
Antero Saanila

Luo kotisivut ilmaiseksi!