Uusi iso apteekkitalo

Kaunis pieni talo vuonna 1907.  Kuva: Jukka Olsson.
Kaunis pieni talo vuonna 1907. Kuva: Jukka Olsson.
Vuonna 1920 valmistunut apteekkiosa alkuperäisen talon jatkeena. Kuva: Antero Saanila.
Vuonna 1920 valmistunut apteekkiosa alkuperäisen talon jatkeena. Kuva: Antero Saanila.
Talon alakerran pohjapiirustus 1940-luvulta. Yläkerrassa on lisäksi viisi huonetta (yhteensä vähän yli 70 m2). Kuva: Olssonin arkisto.
Talon alakerran pohjapiirustus 1940-luvulta. Yläkerrassa on lisäksi viisi huonetta (yhteensä vähän yli 70 m2). Kuva: Olssonin arkisto.

Apteekkari Westinillä oli heti toisena toimintavuotena 1910 valmiina suunnitelmat laajentaa pientä apteekkitaloa. Nämä suunnitelmat hän esitti myös apteekkitarkastajalle. Piirustukset olivat valmiina ja perustustöitäkin oli jo aloitettu.

Heti toiminnan alussa vuonna 1909 todettiin apteekin tilat ahtaiksi. Apteekin käytössä pienessä asuintalossa oli ainoastaan kaksi ahdasta tilaa, keittiö ja sen viereinen tila, toinen apteekkihuoneena ja toinen varastona ja laboratoriona. Ullakko ja kellari toimivat myös varastotiloina. Neliöitä ei ollut paljon käytössä. Talossahan myös asuttiin.

Apteekkitalon laajennus oli huomattava

Sisällissodan vaikutukset ulottuivat luumäkeläistenkin elämään ja yhteisöjen toimintaan. Rakentaminen viivästyi suunnitellusta aikataulusta. Työ päästiin aloittamaan vuonna 1916. Mistään dokumenteista ei ole löytynyt merkintää tarkasta valmistumisen ajankohdasta. Vuoden 1921 tarkastuspöytäkirjassa mainittiin ensimmäisen kerran myös kolme kellaria. Apteekkihuoneusto: "Paitsi expiditiohuonetta kuuluu huoneustoon varastohuone, laboratorio, kolme kellaria ja ullakko". Tämän maininnan perusteella oletetaan, että näyttävä korkeampi osa taloa valmistui vasta vuonna 1920.

Lisäosan rakentajiksi Westin tilasi kaksi etevää kirvesmiestä Iitistä. Koko kaksikerroksinen rakennus valmistettiin kuuden tuuman hirsistä ja lautavuorattiin ulkopuolelta. Lautavuoraus oli paanuviimeisteltyä huoliteltua jugend-tyyliä kuten myös koristeelliset, moniruutuiset ja t-karmiset ikkunat. Järeät kellarit tehtiin ruskeasta graniittikivestä. Talon suunnitelleesta arkkitehdista ei ole tietoa.

Apteekki - osa Taavetin kulttuurimaisemaa

Vanha apteekkirakennus piharakennuksineen ja etelänpuoleisen rinnepihan puutarhoineen muodosti oman huvilamaisen miljöönsä. Vuosisadan alussa oli puutarhaan todennäköisesti rakennettu ruudut hiekkakäytävineen. Muita rakennuksia pihapiirissä olivat ja ovat edelleen vuosisadan alussa rakennettu tiilikattoinen hirsisauna, joka ei enää näinä päivinä ole käytössä, tiilikattoinen maakellari, hirsiaitta, kunnostuksen alla oleva varasto- ja liiterirakennus. Talon länsipuolella on edelleen kookas maakellari. Vuonna 1950 rakennettiin pihan sisääntulon viereen miljööseen ei niin sopiva sementtitiilinen autotalli. 1950-luvulla rakennettiin myös apteekin sisäänkäyntiin tuulikaappi ja portaat. 

Kuva: Jukka Olsson.
Kuva: Jukka Olsson.

Suojeltu rakennus

Etelä-Karjalan rakennuskulttuurityöryhmä inventoi vuonna 1987 apteekkirakennuksen ja pisteytti sen historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi. Pitäjän ensimmäisenä apteekkina rakennuksella on oma sosiaalihistoriallinen statuksensa. Rakennushistoriansa kannalta apteekin talo edustaa kerroksellista rakentamista, jossa vanhimpana kerrostumana on noin yli 100 vuotta vanha hirsirunko ja 50 vuotta nuorempi laajennusosa. Se, että laajennusosan rakentamisessa on onnistuttu hyvin ja lopputulokseksi saatu kaunis 1910-luvun jugendia edustava rakennus, ja joka on näihin päiviin saakka säilynyt tyylissään, tekee siitä myös rakennustaiteellisesti arvokkaan. 

Maisemallisesti rakennus on edelleen ympäristönsä kaunistus ja muisto vanhasta kylämaisemasta, missä apteekilla on ollut merkittävä sijansa. Rakennusta ympäröivä puistomainen pihapiiri sisällytettiin myös kaavasuojeluun ja sille tulisi jättää tarpeeksi laaja suojavyöhyke rakennuksen ympärille. Mikäli jäljelle jäävälle tontin osuudelle vielä rakennetaan, tulee suunnittelun lähtökohtana olla vanha apteekkitalo. 

Kuva: Antero Saanila
Kuva: Antero Saanila

Vaalimisen arvoinen aarre

Talon suojelustatuksesta huolimatta tai ehkä juuri sen takia on sille saatu lupa tehdä pienempiä kunnostamistoimenpiteitä.

Saanilan perikunnan toimesta vanha apteekki maalattiin. Maalausurakan suoritti Reino Lääveri.

Talon nykyiset omistajat Jukka ja Anne Olsson ovat tehneetkin todellisen kulttuuriteon jatkaessaan rakennuksen ylläpitoa.

Perusteellinen maalaustyö ja korjaustyö aloitettiin kesällä 2014. Olssonit valitsivat uudet värisävyt ja seuraavat kaksi kesää kuluivat maalaustöissä. Museoviraston ehdotuksesta syöksytorvet maalattiin aikaisemmin grafiitin harmaaksi niiden korjauksen yhteydessä vuonna 1999. Vuonna 2017 autotalli rapattiin ja sen vesikatto rakennettiin uudestaan.

Talon maalauksen yhteydessä löytyi kaksi pommin sirpalettakin rakenteista. Niitä ei poistettu, siellä ne säilytetään muistona kertomassa talon kokemasta elämänmenosta. Onneksi tämä talo säästyi sodan pahimmilta pommiuksilta, vaikka pommeja putoili läheiselle Halmeen pellollekin.

Vuosien varrella on talossa tehty muitakin lukuisia remontteja: Ulkoseinien- ja vesikattojen maalaamisia on tehty muutama kerta. Uusimisen ja korjaustöiden kohteena ovat olleet myös mm. räystäät, rännit, piipunhatut, terassien kaiteet, ulkoportaat, ilmanvaihto ja sähköjärjestelmä. Pihanpuoleisen sisäänkäynnin viistokatos muutettiin satulamalliseksi.

Kuva: Antero Saanila.
Kuva: Antero Saanila.

Vuonna 1966 kesällä rakennettiin talon ensimmäiseen kerrokseen ja kellariin keskuslämmitys täydentämään uunilämmitystä. Tässä yhteydessä nousi rakennuksen itäpäätyyn yhdeksän metriä korkea savupiippu.
Talossa on kaiken kaikkiaan kymmenen kaakeliuunia, joista seitsemän alakerrassa ja kolme yläkerrassa. 

Apteekki 60-luvun puolessa välissä. Saanilan ajan alkuvaiheessa apteekkiin oli hankittu jonkin verran uutta kalustoa ja loisteputkivalaisimet. Kuvassa vasemmalla Antero Saanila. Kuva: Antero Saanila.
Apteekki 60-luvun puolessa välissä. Saanilan ajan alkuvaiheessa apteekkiin oli hankittu jonkin verran uutta kalustoa ja loisteputkivalaisimet. Kuvassa vasemmalla Antero Saanila. Kuva: Antero Saanila.
Apteekkipuolen kaakeliuuneja. Kuva: Jukka Olsson.
Apteekkipuolen kaakeliuuneja. Kuva: Jukka Olsson.
Apteekin puolen nk. Karhu-uunin yksityiskohta. Kuva: Jukka Olsson.
Apteekin puolen nk. Karhu-uunin yksityiskohta. Kuva: Jukka Olsson.

Sisätiloissakin jugend-henkeä

Uudessa apteekkitalossa oli tilaa apteekin toiminnoille; lääkevalmistukselle, laboratoriotoiminnalle, lääke- ja raaka-ainevarastoille sekä asiakaspalvelutilalle moneksi vuodeksi eteenpäin. Vuosien saatossa uudet apteekkarit kukin vuorollaan tekivät apteekkitiloissa uudistuksia kulloisenkin ajan vaatimusten mukaan.

Ensimmäinen suurempi muutos tehtiin vuonna 1927, kun apteekkari Fockista tuli Luumäen toinen apteekkari ja talon omistaja. Hän teetätti perusteellisen korjausremontin talon vanhempaan osaan. Tästä on jälkiä keittiössä, siellä on ollut leivinuuni. Vanhan puolen kolmesta kaakeliuunista kaksi oli uusittu. Ne ovat Rakkolanjoen kaakeliuuneja, joita rakennettiin kymmen- ja kaksikymmentäluvuilla. Samoihin aikoihin otettiin yksi kolmesta kellarista tulenarkojen aineiden säilyttämiseen. Apteekin puolen neljä kaakeliuunia ovat kaikki tänä päivänä alkuperäisiä.

Seuraavan remontin teetätti apteekin kolmas omistaja Karin Kaila vuonna 1934. Tällöin korjattiin kaikki lattiat; apteekkiin ja varastoon asennettiin korkkimatto ja apteekkihuoneen vieressä talon pohjoispuolella olevaan laboratorioon tulenkestävä pinnoitus.

Vuonna 1949, apteekkari Edith Taavitsaisen aikana vedettiin rakennukseen vesijohdot ja samalla korjattiin laboratoriota. Vuonna 1951 tehtiin entisestä eteisestä idänpuoleisen sisäänkäynnin paikalle pieni 1.7 x 3 m kokoinen assistentin huone. Siihen asennettiin korkkimatto, se tapetoitiin ja sinne hankittiin uusi hinnoittelupulpetti.

Ensio Saanilan, viimeisen vanhan apteekkitalon apteekkarin toimesta apteekissa uusittiin jonkin verran kalustoa ja hankittiin loisteputkivalaisimet vuonna 1955.

Sisustus noudatti apteekkien ajan tyyliä. Tummasta täyspuusta valmistetut kalusteet, kaapistot, hyllyt, vitriinit apteekkipulloineen ja purkkeineen loivat oman arvokkaan apteekkitunnelmansa. Kun tähän tunnelmaan vielä yhdistyivät rohdoksien, linimenttien ja muiden ainesten tuoksut oli apteekkielämyksen mieleen painuminen taattu juttu jokaiselle siellä visiteeranneelle.

Apteekin lopetettua toimintansa tässä rakennuksessa, tehtiin tiloista asuinhuoneisto. Tällöin viimeisimmät merkittävät muutokset sisätiloissa ovat entisen apteekin myymälätilan interiöörin maalaus. 

Apteekkihuoneiston kuvaus

Vuoden 1939 tarkastuspöytäkirjassa on maininta:
"Paitsi apteekkihuonetta kuului huoneistoon varastohuone, joka on tilava ja tarkoitustaan vastaava, laboratorio, jota myöskin käytetään pesuhuoneena, toimistohuone, jossa säilytetään farmakopean reagenssit ja tutkimisvälineet, kolme kellaria, joista yksi on pullovarastona. Huoneisto on kokonaisuudessaan hyvässä kunnossa."-

Laboratoriohuoneessa oli mm. tislauslaitteisto ja autoklaavi seinällä. Siellä oli myös puuhella, missä paikka isolle vesipadalle. Lääkkeiden valmisuksen vähentyessä tästä laboratoriokeittiöstä tuli sekä henkilökunnan kahvi- että pukeutumishuone, lääkepakkausten vastaanottohuone ja myös siivoojan pullojen pesu- ja desinfiointitila. Aseptisesti valmistettavat lääkkeet tehtiin apteekin puolella "pikku huoneessa".

Kuvia Olssonin arkistosta ja Finnasta

Kuvat: Jukka Olsson


 Apteekkitalon asukkaat

Ennen apteekin siirtymistä uuteen paikkaan Marttilan tien varrella apteekkitalon vanhan puolen asunnossa asuivat: 

1888-1908 Rautateiden toimenhaltija Johan (Juho) Eemil Takala perheineen.
1909-1927 Proviisori Alexander Edvin Westin perheineen.
1927-1932 Proviisori Nikolai Selim Eberhard Fock perheineen.
1933-1937 Proviisori Karin Kaila perheineen.
1938-1939 Proviisori Sulo Väinö Kaila perheineen.
1940-1953 Proviisori Edith Taavitsainen perheineen.
1953-1988 Proviisori Ensio Saanila perheineen.

1986 syksyllä apteekki lopetti toimintansa vanhassa apteekissa ja siirtyi uusiin tiloihin pienen matkan päähän Marttilantien varrelle.

Saanilan perikunta omisti talon vuodesta 1988 vuoteen 1996.
1989-1992 Harri ja Minna Siitosen perhe vuokralla koko talossa.
1992-1996 Jukka ja Anne Olssonin perhe vuokralla koko talossa.
1996 Jukka ja Anne Olsson ostivat talon Saanilan perikunnalta ja asuvat talon vanhassa päätyhuoneistossa.
1999-2006 Liisa Holm-Pedersen vuokralla apteekin päädyssä.
2013 -> Hanna ja Taneli Skytän perhe vuokralla apteekin päädyssä. 

Lähteet:
Luumäen Apteekin arkisto
Jukka ja Anne Olssonin arkisto
Antero Saanila
Finna
Digiarkisto
Luumäen Lehti

Luo kotisivut ilmaiseksi!